Zorgverlof en andere regelingen

Ook al zijn er regelingen en is de werkgever ondersteunend, dan nog kan het een ingewikkelde puzzel zijn voor ouders. Over het opnemen van zorgverlof zijn in Nederland wettelijke afspraken gemaakt. Sommige cao’s of bedrijfsgroepen hebben eigen regelingen. Als die anders zijn dan de wettelijke regelingen gaat de cao vóór, ook als ze nadeliger uitpakken. Wat precies op jou van toepassing is kun je ook bij personeelszaken opvragen. Je vindt ook veel handige en actuele informatie op mantelzorg.nl. Het belangrijkste is om open te zijn over je behoeften en, hoe moeilijk dat ook is, om hulp te vragen wanneer dat nodig is en niet wachten tot je tegen de muur loopt.

We hanteren een lappendeken van ziekteverzuim tot zorgverlof. Ik zal in augustus in de WIA terechtkomen. Er lijkt geen passend alternatief voor mantelzorgers die 24/7 zorg dienen te verlenen.

Ouder in Onze wereld staat stil

Wettelijke regelingen

  • Kortdurend zorgverlof – Ouders hebben recht op betaald (vaak 70% van het salaris) verlof om voor een ziek kind te zorgen. Je hebt maximaal twee keer het aantal uren duren dat je per week werkt in een periode van 12 maanden. Als je dus 24 uur per week werkt, dan heb je recht op maximaal 48 uur verlof.
  • Calamiteitenverlof –Afhankelijk van je cao is dit betaald of onbetaald verlof dat kan worden opgenomen voor onvoorziene noodsituaties. Zoals een crisis met je kind of een ziekenhuisopname. Het verlof duurt zo lang als nodig is om de eerste zaken te regelen. Soms is dat een paar uur, soms enkele dagen.
  • Langdurend verlof – Je kunt langdurend zorgverlof aanvragen als je kind langere tijd ziek of hulpbehoevend is. Voorwaarde is dat de verzorging noodzakelijk is en dat je de enige bent die deze zorg kan geven. Over het algemeen wordt bij dit soort verlof geen salaris doorbetaald.

Een werkgever mag dit soort verlof alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. Zie ook de website van de rijksoverheid.

Inkomensregelingen

  • Ziekte-uitkeringen – Wanneer je door de omstandigheden thuis niet meer op je werk kunt functioneren is het meestal mogelijk om een beroep te doen op de ziektewet.
  • Toeslagen – Door daling van je inkomen kom je mogelijk in aanmerking voor (hogere) inkomensafhankelijke bijdragen of toeslagen van de Belastingdienst, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag of kindertoeslag.
Scroll naar boven