De zorg om een kind met suïcidale klachten houdt niet op als je de werkvloer opstapt en je werkpet opzet. Ook als je niet in de buurt van je kind bent kunnen de zorgen blijven knagen. Soms juist extra hard. Bijvoorbeeld omdat je bang bent onvoldoende toezicht te (kunnen) houden. Of als je steeds gebeld wordt door je kind. De stress die ouders ervaren en de vermoeidheid die zich opbouwt is – zacht uitgedrukt – niet helpend om goed te functioneren op het werk. Fijn dus als je open kaart kunt spelen op je werk.
In het onderzoek Onze wereld staat stil zegt een kwart van de ouders dat ze een of meerdere keren (langdurig) zijn uitgevallen op het werk. Er zijn ook ouders die hun werk kwijtraken of zelf hun baan opzeggen omdat het niet te combineren (b)lijkt met de zorg voor hun kind. Voor anderen is werk een welkome afleiding. Een manier om een gezond deel van het leven te ervaren, om ergens grip te houden of gewoon even wat anders aan je hoofd te hebben en ‘los’ te zijn van de continue zorg. Maar dat wil niet zeggen dat ze op hun best zijn.
Regelingen
De meeste ouders zitten er niet op te wachten om uit te zoeken welke regelingen er zijn, maar het kan lonen om je daarin te verdiepen. Of iemand te vragen die dat voor jou uitzoekt. Financieel kan de impact groot zijn als je ziek thuis komt te zitten, je baan moet opgeven of als zelfstandige je inkomen niet meer bij elkaar kunt verdienen.
Wat helpt
Voor bedrijven met meer dan 250 werknemers is het sinds 2024 verplicht aandacht te hebben voor mantelzorg bij het personeelsbeleid. Maar ook als een organisatie minder werknemers heeft, is mantelzorgbeleid verstandig. Als je werkgever niet weet hoe dat handen en voeten te geven kun je hem of haar de volgende suggesties doen:
- Werkflexibiliteit – Wees flexibel zodat ouders hun werk kunnen aanpassen aan de behoeften en zorgverplichtingen voor hun kind. Dit kan betekenen dat ze minder uren werken, tijdelijk vanuit huis werken of flexibele werktijden hebben.
- Open communicatie – Creëer een open en ondersteunende werkomgeving waar ouders zich durven uitspreken en zich veilig voelen om hun zorgen te delen. Moedig regelmatige afstemming aan om te begrijpen welke uitdagingen ouders ervaren en welke aanpassingen er nodig zijn.
- Mogelijkheid tot verlof – Bied ouders de mogelijkheid om verlof op te nemen om zich te concentreren op de zorg voor hun kind en hun eigen welzijn. Ook als het nodig is om even op adem te komen.
- Emotionele ondersteuning – Faciliteer emotionele ondersteuning via counseling, coaching of toegang tot een vertrouwenspersoon. Zo steun je ouders bij het omgaan met de emotionele belasting en stress die gepaard gaat met de situatie.
- Training en bewustwording – Train medewerkers en leidinggevenden in het begrijpen van psychische gezondheidsproblemen en suïcidaliteit. Creëer bewustwording en moedig een stigmavrije cultuur aan.
- Individuele aanpassingen – Vul niet in voor een ander. Ga in gesprek met ouders om te begrijpen welke specifieke aanpassingen zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Bied individuele oplossingen en flexibiliteit op maat.
Bron: Onze wereld staat stil