Als je aan kinderen begint bedenk je niet dat je daar gratis zoveel afkortingen, instanties en regelingen bij ‘cadeau’ krijgt. Als opvoeden en opgroeien niet vanzelf gaat is het helemaal niet gemakkelijk om daarin je weg te vinden.
Want hoe werkt dat eigenlijk als je kind hulp nodig heeft? En als je kind volwassen wordt – of is? Kun je zelf ook een steuntje in de rug krijgen? Wat mag je van je werkgever vragen? Waarom gaat iedereen zo moeilijk kijken bij woorden zoals ‘handelingsverlegen’, ‘complex’ en ‘co-morbiditeit’? Hoe komt het dat, ondanks ieders goede bedoelingen, het vaak zo moeilijk is om hulp te krijgen die helpt?
Er gaat ook heel veel goed. Het helpt als je door de bomen het bos kunt blijven zien en een klein beetje vertrouwd raakt met het jargon. We helpen je daarbij graag op weg.
Zorg voor kinderen tot 18 jaar
Als je kind suïcidale gedachten heeft is er vaak hulpverlening nodig. Meestal gaat het om specialistische geestelijke gezondheidszorg. Tot 18 jaar valt deze zorg onder de Jeugdwet en de verantwoordelijkheid van de gemeente waar je kind woont. Vanaf 18 jaar wordt dit zorg vanuit de Zorgverzekeringswet, eventueel gecombineerd met zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Zorg voor (jong)volwassenen
Op de 18e verjaardag van je kind verandert er veel op het gebied van zeggenschap, zorg, geldzaken, rechten en plichten. Jongeren dienen zelf zaken op te pakken en ouders worden vaak wat meer op afstand gehouden. Nu houdt ouderschap natuurlijk niet op bij het volwassen worden van je kind.
We helpen je hier graag op weg met hoe de zorg voor (jong)volwassenen met suïcidale gedachten is geregeld.
Steun en zorg voor ouders
Er komt veel op je af wanneer je als ouder te maken hebt met een kind met suïcidale gedachten. De focus ligt op het organiseren van goede hulp voor je kind. Uit ervaring weten we dat het ook belangrijk is als ouder voor jezelf te zorgen en overeind te blijven. Diverse organisaties en initiatieven kunnen je hierbij helpen.
Vastgelopen. Wat nu?
De hulpverlening in Nederland is complex georganiseerd. Ouders en kinderen lopen regelmatig vast. Te lange wachtlijsten, onbegrip of van het kastje naar de muur gestuurd worden bevorderen het herstel niet. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij die je (preventief) kunt inzetten.
Euthanasie
Is euthanasie een optie als suïcidaliteit aanhoudt? Moet je het daar over hebben samen? Of moet het een uitzonderlijke mogelijkheid zijn? De gemoederen raken snel verhit als het over dit onderwerp gaat. We doen een poging om de feiten op een rij te zetten zodat je zelf je gedachten kunt bepalen.
Zorgverlof en andere regelingen
Ook al zijn er regelingen en is de werkgever ondersteunend, dan nog kan het een ingewikkelde puzzel zijn voor ouders. Over het opnemen van zorgverlof zijn in Nederland wettelijke afspraken gemaakt. Sommige cao’s of bedrijfsgroepen hebben eigen regelingen. Als die anders zijn dan de wettelijke regelingen gaat de cao vóór, ook als ze nadeliger uitpakken. Wat precies op jou van toepassing is kun je ook bij personeelszaken opvragen.
Woordenboek
Wanneer je nieuw bent in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg kunnen de vele afkortingen en het jargon je duizelen. Op GGZnieuws staat een uitgebreide lijst afkortingen, die nog steeds groeit. Hier op de site proberen we zoveel mogelijk alle jargon van uitleg te voorzien. Als je in een artikel een stippellijntje onder het woord ziet kun je er met je muis op gaan staan om uitleg te krijgen. Alle begrippen worden automatisch verzameld en bij elkaar gezet in het woordenboek.