Ervaringskennis

Je hoeft het wiel niet alleen uit te vinden, ook al voelt het vaak wel zo. Een heleboel ouders zijn je, helaas, al voorgegaan. Elke situatie is weer anders – en wat voor de één werkt is voor de ander ongeschikt – toch kan het fijn zijn om van andere ouders te horen hoe zij het hebben aangepakt.

Toegang krijgen tot (ervarings)kennis geeft nieuwe ideeën, herkenning, bemoediging en ook praktische handvatten. Niemand kan het van je overnemen, maar je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Misschien ben je een lezer, of laad je juist op door het ontmoeten van anderen (live of online) of je weet nog niet waar je precies behoefte aan hebt. Sta jezelf toe dat te onderzoeken en uit te proberen. Vaak verandert dat ook in de loop van de tijd. Uitvinden wat goed werkt voor jou en je gezin helpt voor het welzijn van iedereen. Soms is uithuilen en dapper doorgaan het hoogst haalbare. Ook dat snappen ouders die in hetzelfde schuitje zitten.

Ouders vertellen

Ieder verhaal is anders en tegelijkertijd zijn er veel overeenkomsten in de ervaringsverhalen van ouders. Ze vertellen hun verhaal om andere ouders een hart onder de riem te steken, je te laten voelen dat je niet de enige bent die zoekt en ploetert en ook om ideeën te delen zodat je niet alle wielen zelf hoeft uit te vinden. De meeste ouders die hier hun verhaal vertellen, doen dat anoniem of geven hun kind uit privacy-overwegingen een andere naam.

Signalen herkennen

De grootste angst van veel ouders is dat ze ‘de signalen’ missen. Daar liggen de aannames onder dat die signalen helder zijn en dat het in je macht ligt om te voorkomen dat je kind drastische stappen zet. Soms kun je een positief verschil maken. Maar niet altijd. Dat onder ogen zien is verschrikkelijk moeilijk. Hoewel het tegen alle oerdriften ingaat kun je je kind niet altijd beschermen of redden. Méér controle bijvoorbeeld levert niet per se meer veiligheid op. Dat is voor de meeste ouders lastig te verdragen. Dat betekent niet dat je helemaal niks kunt doen of dat er nooit herkenbare signalen zijn. 

Praten over suïcide

Veel ouders moeten een enorme drempel over om gedachten van hun kind over de dood open en bloot te bevragen. Alleen al omdat het te verdrietig is om serieus bij stil te staan. Dat betekent immers ook dat je de gedachte toelaat dat je je kind mogelijk zou kunnen verliezen. Dat was niet het idee toen je aan kinderen begon… Een veel voorkomend misverstand is de angst dat praten over suïcidale gedachten iets aanwakkert dat mogelijk (nog) sluimert.

Zingeving

Als je mensen vraagt naar het begrip zingeving ervaren ze dat vaak als iets ongrijpbaars en lastig onder woorden te brengen. Kort door de bocht gaat zingeving over wat je leven betekenisvol maakt, waar je voor op wil staan. Het is dus niet per se verbonden met religie. Zingeving geeft, bewust of onbewust, richting aan de keuzes die we maken. Voor veel ouders geeft het zorgen voor hun kind(eren) een diep gevoel van betekenis en een doel in hun leven.

Scroll naar boven