Familie en vrienden

De uitdrukking ‘in nood leer je je vrienden kennen’ wordt meestal cynisch gebruikt. De meesten bedoelen ermee dat ze zich in de steek gelaten voelen. Dat onverwachtse mensen méér voor je gaan betekenen en relaties zich verdiepen komt echter ook voor. Van de ouders die het onderzoek van Netwerk Beter Samen hebben ingevuld zegt bijna de helft dat de impact op het contact met familie en vrienden groot is als je zorgt voor een kind dat niet meer wil leven. Bijna een kwart van de ouders ervaart vooral onbegrip bij hun familie en vrienden.

Er zijn maar weinig mensen die vragen hoe het gaat. Vriendschappen gaan hierdoor verloren. Gelukkig is er ook het aantal vrienden met wie de band hechter is geworden. Het enige wat vrienden zouden moeten doen is vragen wat heb je nodig, maar ook dat is voor een groot aantal mensen niet haalbaar.

Een ouder in Onze wereld staat stil

Het werd door een enkeling begrepen, maar door anderen niet. Dat drijft een wig in je relaties, met als gevolg dat bepaalde contacten verbroken zijn.

Een ouder in Onze wereld staat stil

Langdurig

Wat het ook ingewikkeld maakt is dat dit soort situaties vaak sluipend ontstaan en vervolgens lang duren. Dat trekt een zware wissel op familie- en vriendschapsrelaties. Als ouder heb je je handen vol aan je kind (en jezelf) en weinig ‘over’ om aan anderen te geven. De continue stress door angst en zorg om je kind is een fysieke en mentale uitputtingsslag. Sociale contacten onderhouden belandt al snel onderaan op de prioriteitenlijst. Helemaal als je je in die contacten niet begrepen voelt en eerder het gevoel hebt dat je jezelf en je kind moet verdedigen voor de situatie waarin jullie terecht zijn gekomen. Sommigen kiezen ervoor om het contact met familie en vrienden daarom op een laag pitje te zetten. Soms ook uit schaamte ‘dat het allemaal zo lang duurt’ of om niet geconfronteerd te worden met het gevoel tekort te schieten, waarmee je eigenlijk jezelf dan weer tekort doet.

Scroll naar boven