Gezin

In tijden van crisis reageert iedereen anders. De één springt in de actiestand, de ander steekt zijn kop in het zand, sommigen zijn veel energie kwijt terwijl er niks uit hun handen komt en weer anderen krijgen zo’n kort lontje dat ze meer stukmaken dan hun lief is. Binnen een gezin werkt dat precies hetzelfde. Soms wordt een gezin hechter, maar lang niet altijd. Het is niet gek (maar wel verdrietig) dat je elkaar kwijtraakt, terwijl je extra behoefte hebt aan verbinding en houvast. Hoe hou je je gezin overeind als er een kind is dat niet meer wil leven? Hoe hou je oog voor je andere kind(eren) en je relatie? Daar worstelen veel ouders mee.

Het houdt je dag en nacht bezig. Je bent 24/7 alert en dat is slopend.

Een ouder in Onze wereld staat stil

In het onderzoek Onze wereld staat stil gaven 130 van de 220 respondenten een persoonlijke toe­lich­ting op de vraag welke impact suïcidaliteit op het gezin heeft. De meeste antwoorden schetsen een beeld van een leven in permanente angst en stress. Ouders staan ‘constant aan’ en zijn steeds alert om signalen op te vangen die kunnen wijzen op een (nieuwe) suïcide­poging van hun kind. Alle aandacht gaat naar het kind en dat heeft gevolgen in het dagelijks leven, zoals gebrek aan slaap, weinig of geen tijd voor andere activiteiten, zelf ziek uitvallen op werk en zorgen over de gevolgen voor de andere kinderen in huis. Het hele gezin wordt geraakt en het heeft veel impact op alle levensgebieden.

Zoeken

Er is niet (maar) één manier om het goed te doen. Het zoeken en uitproberen hoort erbij. Soms heb je daar de energie niet voor. Niet fijn, maar ook oké. Sommige gezinnen zijn heel open met elkaar en praten gemakkelijk over moeilijke onderwerpen. Dat kan helpen bij het gezamenlijk dragen van de last en flexibel elkaar opvangen wanneer de draagkracht tijdelijk minder is. Maar niet iedereen is daar (altijd) goed in. Daar komt bij dat praten over suïcidaliteit extra moeilijk is.

Golven

Ervaren ouders vertellen dat het vaak in golven gaat. Hoe ze soms overspoeld worden, dan weer aan land kruipen en een soort van evenwicht vinden, om onverwacht weer onderuit gehaald te worden. Anderen zeggen terugkijkend dat ze niet door hadden hoe sluipenderwijs het hele leven ging draaien om dat ene kind. En dat eigenlijk niemand, ook de professionals niet, doorheeft hoe slopend het ‘continu aan staan’ is.

Scroll naar boven