De website Mijnkindwildood.nl is een initiatief dóór ouders vóór ouders. Met een subsidie van ZonMw is een start gemaakt met de bouw van de website. De redactie bestaat uit vier ervaringsdeskundige ouders: Jess van de Griend, Janneke van Bockel, Tilly van Uffelen en Nely Sieffers.
Behoefte aan verbinding
Mijnkindwildood.nl is een idee van Jess van de Griend, moeder van twee kinderen, van wie de oudste in 2020/21 kampte met een ernstige depressie en suïcidaliteit. Door de intensiteit van de zorg en alle gevolgen van dien dreigde het gezin in een isolement te raken. “Vanuit een grote behoefte aan verbinding en begrip zocht ik via allerlei wegen naar lotgenoten en ervaringsdeskundige ouders. Maar mijn vraag aan huisarts, POH, buurtteam, Jeugdzorg, GGZ, gemeente, school, mantelzorg- en belangenorganisaties bleef onbeantwoord. Toen en daar besloot ik: als wij hier goed uitkomen, ga ik mij hardmaken dat er iets verandert. Met mij moeten er vele andere ouders zijn die hier tegenaanlopen, maar door de impact, omstandigheden en het taboe onzichtbaar zijn. Dit kan en moet anders.” Het werd haar missie.
Redactie
Mijnkindwildood.nl is een project van Netwerk Beter Samen, een netwerkorganisatie van ervaringsdeskundige ouders en jongeren. Ieder van ons heeft ervaren wat wel en niet werkt als er hulp of zorg nodig is. Onze ervaringsdeskundigheid zetten we in voor betere en samenhangende ondersteuning voor kinderen, jongeren en gezinnen.
Alle redactieleden zijn betrokken bij Netwerk Beter Samen.
Jess van de Griend, die een achtergrond heeft in de communicatie, volgde er de basistraining ervaringsdeskundige ouders. Daar trof ze ouders met vergelijkbare ervaringen. Met andere ouders en professionals binnen Netwerk Beter Samen vormt Jess de ontwikkelgroep Ouders en suïcidepreventie. Uit deze groep ontstond onder andere de training In verbinding zijn bij suïcidale gedachten. Ook het idee om een informatief platform voor en door ouders te maken kreeg meer handen en voeten.
Janneke van Bockel is ouderschapsdeskundige en eigenaar van MetaMama. “Ik schrijf, spreek en denk over de psychologie van het ouderschap.” Bij Netwerk Beter Samen is zij een van de trainers bij de basistraining ervaringsdeskundige ouder. Ze heeft twee dochters, van wie de jongste ernstige depressies heeft (gehad) die hebben geleid tot suïcidaliteit, automutilatie en verslaving. “Als schrijver zoek ik steeds hoe ik bruggen kan slaan tussen theorie en praktijk. Fijn om op deze manier een bijdrage te leveren aan mijnkindwildood.nl.”
Tilly van Uffelen heeft een achtergrond in de journalistiek en zorgde jarenlang voor een pleegzoon met MCDD die kampte met ernstige depressies, suïcidale gedachten en verslavingsproblematiek. Ze schreef onder meer samen met Peter Dijkshoorn het boek ’Jij hebt de sleutel. Naar humane jeugdzorg zonder separeren.’ Voor Netwerk Beter Samen doet ze onder andere de communicatie.
Nely Sieffers is directeur van Netwerk Beter Samen en zelfstandig adviseur en trainer. Ze heeft uitgebreide ervaring in ouder- en jongerenparticipatie en in samenwerken met ervaringsdeskundigen. Ze zet zich in om de zorg en ontwikkelkansen voor jongeren en hun ouders te verbeteren. In haar werkwijze staat het unieke leven van gezinnen en jongeren centraal. Vanuit haar eigen ervaring als ouder begrijpt Nely de impact wanneer een kind het leven niet meer ziet zitten. Ze benadrukt het belang van goede informatie, steun voor ouders en inzicht in de mogelijkheden om de juiste, vaak eenzame weg te vinden. “Met deze website wil ik ouders graag een steuntje in de rug bieden.”
Bronnen van informatie, kennis en ervaring
Ervaringskennis haalden we onder andere op via de enquête Onze wereld staat stil, de trainingen, bij de ontwikkelgroep Ouders en suïcidepreventie en de redactie. Daarnaast hebben we zoveel mogelijk bestaande informatie samengebracht zodat ouders op één plek terecht kunnen. Dat helpt als je door de bomen het bos niet meer ziet. We verwijzen zoveel mogelijk naar actuele en betrouwbare bronnen.
Missie en visie
De website mijnkindwildood.nl is een informatieplatform vóór en door ouders van een kind met suïcidaliteit. We willen deze ouders stem, gehoor en schouders geven. En hen wijzer maken met informatie en doorleefde kennis van ervaringsdeskundige ouders. Zo dragen we bij aan suïcidepreventie en versterken we de veerkracht van gezinnen.
In Nederland werken veel partijen samen om het aantal suïcides en suïcidepogingen terug te dringen, maar er is nog weinig aandacht voor ouders en verzorgers van kinderen en jongvolwassenen die te maken hebben met suïcidale klachten. Dat is een gemiste kans.
Ouders kunnen in hun onmacht en verdriet de wanhoop nabij zijn. De intensiteit van de (mantel)zorg, het taboe op suïcidaliteit en onbegrip vanuit de omgeving hebben grote impact op de ouders (zie ook het verslag Onze wereld staat stil). Veel ouders ondervinden moeilijkheden bij hun zoektocht naar goede hulpverlening voor hun kind en voor henzelf.
Wanneer we ouders de juiste informatie aanreiken, kunnen zij een belangrijke preventieve rol vervullen en wordt de veerkracht van gezinnen versterkt. Bestaande informatie is erg versnipperd, gericht op professionele hulp, onvoldoende integraal vanuit het ouderperspectief en weinig gericht op preventie. Goede steun en informatie aan ouders voorkomt lange zoektochten langs versnipperde informatie, reduceert stress voor ouders en voorkomt besluiten op basis van gebrekkige informatie. Daarmee zijn niet alleen de ouders, maar ook de jongeren geholpen.
Samenwerking
We zoeken voor dit project nadrukkelijk de samenwerking met andere organisaties op het gebied van suïcidepreventie en bedanken de volgende organisaties voor hun medewerking en advies.
113 ondersteunt ons initiatief, helpt mee om bekendheid te geven aan mijnkindwildood.nl en heeft ons geadviseerd over diverse voor ouders relevante onderwerpen.
Stichting Aurora verbindt de kennis en ervaring van personen en organisaties rondom zelfdodingspreventie en richt zich zoveel mogelijk op familie en naastbetrokkenen.
Het Suïcide Preventie Centrum zet zich in voor mensen die te maken hebben met suïcidaliteit, zelf, als naaste, als nabestaande of als hulpverlener. De basis van de activiteiten is ervaringsdeskundigheid.