Overeind blijven

Overeind blijven als je kind suïcidaal is, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je eerste, tweede en derde impuls is proberen goed voor je kind te zorgen. Ook als je kind zich niet laat helpen. Juist dan! Dus wat moet je met goed bedoelende mensen die zeggen ‘goed voor jezelf zorgen hoor!’…

Stewardessen vertellen dat in geval van nood ouders geneigd zijn om vooral hun kinderen te helpen. Ook al zie je in elke veiligheidsinstructie dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten. Maar dat voelt als het er op aankomt vaak tegennatuurlijk. Toch is die regel er niet voor niks. Als jij benauwd bent kun je niet meer helder nadenken, dus ook niet goed voor je kind zorgen. En als je omvalt al helemaal niet.

Overeind blijven doe je dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind. Dat je af en toe (of heel vaak) omkukelt hoort erbij. Zelfzorg houdt namelijk meer in dan chocola eten tijdens het netflixen of fanatiek sporten en smoothies maken. Het begint met naar binnen kijken, compassie hebben met jezelf en ontdekken wat je fysiek en mentaal gezond houdt. Helemaal niet makkelijk, maar op de lange termijn de moeite waard zeggen ouders die het kunnen weten. Het goede nieuws; klein beginnen werkt ook.

Hulp voor jezelf

Overeind blijven als je kind suïcidaal is? Veel ouders vallen op een zeker moment om. Suïcidaliteit is vaker wel dan niet een proces dat een lange adem vraagt en vaak is er ook al veel aan vooraf gegaan. De oerkracht die wordt opgeroepen als je het gevoel hebt dat je kind in gevaar is kan je – tijdelijk – vleugels geven, maar put ook uit. Sommigen voelen zich juist verlamd door machteloosheid, ook dat kost ontzettend veel energie. Sowieso is omgaan met alle ingewikkeldheid rondom een kind dat niet (meer) wil leven voor de meeste ouders nieuw terrein. Hoe ga je daarmee om? Hoe blijf je daarin overeind? Eerlijk gezegd houden de meeste ouders zich daar niet mee bezig. Totdat ze omvallen.

Scroll naar boven