We zijn er voor je, onvoorwaardelijk

Steven Kalkman vertelt hoe de training Verbindend gezag/geweldloos verzet voor hem en zijn vrouw enorm belangrijk is geweest in de omgang met hun dochter Zoë, die meerdere suïcidepogingen heeft gedaan.

‘Het verhaal over Zoë begint eind basisschooltijd. We hadden een gesprek bij de psychiater. Die stelde vast dat Zoë autisme heeft: ‘Maar ze is zo intelligent dat ze dat wel kan oplossen.’ Ik heb het idee dat Zoë dat als opdracht heeft gezien. ‘Ik ben zo intelligent, ik kan al mijn problemen oplossen.’ Daardoor hebben we nooit gezien hoe ze op de middelbare school sociaal gezien worstelde. We waren alleen maar trots: ‘Wat doet ze het goed, ondanks haar autisme!’ Totdat ze zich ging snijden om haar mentale pijn te verzachten.

Intensive Home Treatment

Er kwam Intensive Home Treatment. Die komt twee keer in de week twee uur en geven je wat handvatten, maar we hebben als ouder in de ondersteuning hoe met Zoë om te gaan veel gemist. Ze vertelden dat een duidelijke structuur voor Zoë belangrijk was en stelden deze in. Wij en de andere twee kinderen hadden zich daaraan maar aan te passen.  We moesten om zes uur eten. Maar om half zes ging er een korfballen, dus die wilde eerder eten. Het gaf ook stress bij mij en Zoë. Want als ik stond te koken en het drie minuten over zes was, kon Zoë daar niet mee omgaan.  

EMDR

‘Bij een andere poging op het station hebben mijn vrouw en ik volgens hetzelfde principe gewerkt. Zoë was na een ruzie met haar broer vertrokken zonder telefoon en schoenen. Ik ben weer naar het park gefietst en daarna naar het station. Daar stond een trein stil en er was politie. Er zat een vlek op de trein. Was dat modder of was dat van Zoë? Toen zag ik haar zitten met een agent in de wachtruimte.  

Ik weet alle details nog van deze situatie. Later heb ik een vriend gevraagd de treden van de trap bij het station te tellen. Dat waren er 32, precies zoals ik me herinnerde. Ik zie ook nog alle gezichten van de passagiers tegen de ramen van de trein geplakt. Voor deze situatie heb ik EMDR gehad omdat ik de beelden voortdurend terug zag komen en daar veel last van had.

Zoë is naar de psychiatrische eerste hulp gebracht. Om kwart voor een in de nacht belden ze dat ze naar huis mocht. Zoë had verteld dat ze de volgende dag naar de zorgboerderij zou gaan en dat ze daar zin in had. Dat was reden om te zeggen dat ze niet meer acuut suïcidaal was. Dat maakte me boos, omdat ze absoluut geen rekening hielden met de situatie thuis, waar iedereen bang wakker zou liggen. Uiteindelijk bleek dat er nergens plek was. Natuurlijk neem je haar dan mee.’

Begrijpen, valideren, verbinden, verzetten 

‘Zoë kreeg dagbehandeling op groep voor jongeren die suïcidaal zijn. Daar leren ze via dialectische gedragstherapie zelf regie te nemen. We kregen het advies de training Verbindend Gezag bij suïcidaliteit te volgen. De training is ontwikkeld door systeemtherapeut Kathelijne van Dongen en is gebaseerd op geweldloos verzet. De focus ligt op begrijpen, valideren, verbinden en verzetten. Die training is voor ons heel belangrijk geweest.  

Om gedrag te begrijpen kregen we psycho-educatie over emotie en stress bij autisme en over zelfbeschadiging als voorbode van een verhoogd risico op suïcide. 

Valideren (begrip tonen voor al haar gedachten en gevoelens) moest ik echt oefenen. Ik begrijp het niet dat iemand dood wil, hoe kan ik dat dan valideren? Maar ik kon wel zeggen: ik begrijp dat je niet lekker in je vel zit.  

Als ouders dachten wij dat we echt verbinding maakten en dat we ondanks alles wel hadden laten zien dat we van haar hielden. Maar door er met Zoë over in gesprek te gaan werd duidelijk dat ze het als straf ervaarde wanneer we haar naar haar kamer begeleidden om rustig te worden. Je wordt heel bewust van dat soort dingen. Verbinden gaat ook over het maken van relatiegebaren. Met relatiegebaren laat je zien: We zijn er voor je, onvoorwaardelijk en we verwachten er niets voor terug. De vaardigheden uit de training gebruik ik nog steeds. Nu is haar persoonlijk begeleider vertrokken en dat vindt ze moeilijk. Dan breng ik haar even chocola. Het zijn kleine gebaren die haar het gevoel geven dat wij er voor haar zijn.  

Het is moeilijk om je als ouder te verbinden als het destructieve gedrag ook naar jou gericht is. Dan is het volhouden en er niets voor terugverwachten. Een moeder vertelde dat ze bang was dat haar zoon haar zou aanvallen. In de groep is samen gezocht naar een ingang. Hij draaide altijd heftige muziek. Ze zijn daar samen naar gaan luisteren en kwamen in gesprek over de teksten. Zo ontstond er die avond verbinding.  Ze is nu niet meer bang voor hem. 

Ed, de andere vader met wie ik lezingen geef kan heel mooi vertellen over het belang van relatiegebaren. Die bracht avond na avond een kopje thee naar zijn dochter. Eerst hoorde hij niets, toen ‘ga weg’, toen ’wat kom je doen’ en op het laatst klonk er ‘love you’. Dat is voor hen de stap geweest om te overwinnen.’

Levensreddend

‘Tijdens de training is er een netwerkavond. Voor ons gezin kwam er een grote groep: de beide oma’s, mijn broer met zijn gezin, mijn schoonzus met haar man, een aantal vrienden en collega’s. We voelden ons als ouders enorm gesteund door hen. Het deed ook veel met Zoë. Toen ze zag hoeveel mensen om ons heen stonden, kon ze haar schuldgevoel loslaten. Er zijn afspraken gemaakt met het netwerk. Zo heeft mijn schoonzus het contact met onze zoon Thijs opgepakt, zodat wij als ouder niet tussen hem en Zoë kwamen te staan. Thijs voelde zich vaak achtergesteld. Als wij Zoë terechtwezen zou ze misschien weer een poging doen, dus kreeg hij de schuld voor zijn gevoel. Daar had hij veel last van. 

Alle ouders in de training krijgen de opdracht een aankondigingsbrief te schrijven aan hun kind. Daarin zit ook een stukje verzet: wij willen niet meer dat jij je zelf pijn doet. Sommige professionals vinden dat niet geschikt, omdat verzet een trigger zou kunnen zijn. Maar we hadden weinig keus en het is levensreddend gebleken. In de brief zit ook de boodschap: we gaan dit samen oplossen. Zoë heeft de brief gelezen. Ze kwam daarna huilend naar ons toe en gaf ons een dikke knuffel. Dat is heel bijzonder voor haar. Het is een heel belangrijk moment in het proces geweest. Zoë leest de brief nog dagelijks. Het is levensreddend geweest. Het geeft haar hoop en vertrouwen dat ondanks alles we er voor haar zijn. 

Kathelijne heeft tot nu toe vijftien oudergroepen getraind. Alle kinderen leven nog. Ze doet nu onderzoek naar het belang van verbinding. Dat is volgens mij de belangrijkste factor in suïcidepreventie. ‘Met deze mensen ben ik verbonden, voor deze mensen leef ik.’ 

Zoë en ik geven samen met Kathelijne en een andere vader en dochter lezingen. Kathelijne is bezig de training uit te breiden. Drie andere organisaties gaan die nu ook geven. Het is zo’n mooi product met mooie resultaten. Ik gun iedereen deze training.’

Opgetekend door Tilly van Uffelen

Scroll naar boven