Ouders ontmoeten

Ouders zoeken vooral hulp en begeleiding voor hun kinderen en zijn minder geneigd ook aan zichzelf te denken. De meeste ouders vinden het lastig om tijd voor zichzelf te nemen als ze zorgen om hun kind hebben. Hulp vragen voor jezelf is nog weer een grotere stap. Dat kan ontzettend alleen voelen. Helemaal als je niet (meer) het gevoel hebt vrijuit te kunnen spreken bij vrienden en familie. Omdat ze er steeds zo van schrikken of geneigd zijn je vooral gerust te stellen. Omdat ze denken dat het wel meevalt of er gewoon geen raad mee weten. Net zoals jij misschien, maar als ouder heb je geen keus. Je kunt je kind niet ruilen of jezelf ontslaan als ouder. Dat is het unieke van ouderschap. Het is voor altijd en je kunt er geen eisen aan verbinden. Ouders ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten kan dan heel fijn zijn.

Herkenning

Je denkt misschien dat het zwaar is om de verhalen van anderen er ook nog bij te krijgen. Maar de ervaring leert dat het anders werkt. Ook al zijn de gezinssituaties heel verschillend veel ouders ervaren herkenning in de problemen die zij tegen komen. Aan een half woord genoeg hebben kan een verademing zijn. Dan ontstaat er ook ruimte voor zwarte humor (een belangrijke uitlaatklep) en het gevoel dat je het misschien zo slecht nog niet doet. De woorden (h)erkenning, bewustwording, bevestiging en uitwisseling van ervaringen en tips komen in onderzoeken naar ontmoetingen tussen gelijkgestemde ouders vaak terug. Dat geeft inspiratie, hoop en energie.

Ervaringen van andere ouders

Twee ouders die de training ervaringsdeskundigheid voor ouders volgden bij Netwerk Beter Samen hebben, los van elkaar, het initiatief genomen om steun te organiseren die zijzelf gemist hebben.

Riekie

‘Ouders lopen vast in de zorg voor hun kind. Ze moeten steeds alert zijn en zorg regelen voor hun kind, maar er is niemand die henzelf opvangt. Dan heb je behoefte aan een luisterend oor. Zelf miste ik dat toen mijn dochter in het aanvraagtraject voor euthanasie zat. Ik moest bedelen om de dood van mijn kind, waar ik dolgraag begeleiding bij had willen krijgen. Iemand bij wie ik mijn verdriet en emoties kwijt kon. Zo’n persoon was er niet.

Inmiddels begeleid ik in de bollenstreek ouders met kinderen met dezelfde problematiek als mijn dochter. Dat doe ik met twee ervaringsdeskundigen die ik leerde kennen bij Netwerk Beter Samen, waar we de training ‘ervaringsdeskundige ouder’ volgden. Op dit moment spreken we ouders via een-op-een contact, want ik merk dat ze vooral individueel behoefte hebben aan een klankbord. Waar en wanneer ik hen spreek, wisselt. Met de een praat ik eens per twee weken tijdens een wandeling, met de ander heb ik dagelijks bel- of appcontact. Soms spreek ik bij iemand thuis af of in een café.

Het draait vooral om de ouder zijn of haar verhaal laten doen en goed luisteren. Zeg niet steeds ‘bij ons ging het zo’ of ‘dat hadden wij ook’. Je eigen verhaal doet er niet toe, behalve als ernaar gevraagd wordt. Dan vertel ik weleens wat ons geholpen heeft. Vaak denk ik mee over welke mogelijkheden er zijn. Zo sprak ik een moeder met een dochter van veertien die nu al zegt dat ze op haar achttiende euthanasie wil. Daar werd thuis niet over gesproken. Ik adviseerde de moeder om toch het gesprek met haar dochter aan te gaan. De dochter was erg opgelucht dat ze gewoon mocht praten over wat haar zo intens bezighield.

Op dit moment zit ik in rustiger vaarwater. Mijn dochter besloot op haar 21e verjaardag dat ze wilde blijven leven. Ik ben blij dat ik dit werk nu kan doen. Mee naar huis neem ik het niet, misschien omdat ik wijkverpleegkundige ben en vaker zware gesprekken voer. Ik gun deze ouders iemand tegen wie ze kunnen aanpraten. Zelf moest ik jarenlang constant vechten. Wat was ik graag het gesprek aangegaan met mijn dochter dat ik haar heel erg zou missen, maar begreep dat ze voor deze weg koos en daar achter kon staan. Over zo’n gesprek had ik graag met iemand willen praten, alleen was er niemand bij wie ik terechtkon.

Hopelijk kunnen we iets structureels van onze begeleiding maken. Daarover zijn we in overleg met de gemeente die mensen naar ons kan doorverwijzen. Misschien krijgen we dan ook een naam. Op dit moment gaat het in contact komen met ouders op een of andere manier vanzelf. Het gebeurt via mond-tot-mondreclame of ik stuur bijvoorbeeld een privébericht naar iemand die iets post op LinkedIn. Verder sta ik altijd open voor mijn omgeving, waar ik ook kom. Door wat ik zelf heb meegemaakt, ben ik gemotiveerd om er te zijn voor anderen. Laatst kwam ik tijdens het hond uitlaten een ouder tegen die vertelde een dochter te hebben die – net als mijn dochter deed – aan automutilatie doet. Dan vraag ik: “Hoe gaat het met jou?” Dat is zo belangrijk.’

Zoeken

Niet iedereen is met alle vormen van oudersupport geholpen. Het is soms ook een beetje zoeken naar wat past bij jou. Eén op één met een andere ervaringsdeskundige ouder, een groepje ouders dat samenkomt en verhalen deelt bij een kopje koffie, deelnemen aan een groep die begeleid wordt door (ervaringsdeskundige) professionals met bijvoorbeeld een intervisie-structuur, een programma met een thema en een gast of misschien is een (besloten) online platform een passende laagdrempelige manier om andere ouders te ontmoeten. Het zijn allemaal vormen die (hopelijk) hetzelfde beogen; compassie voor ouders.

Ik wilde van andere ouders horen ‘hoe hou je het vol’, ‘waar heb iets aan’, ‘wat doen jullie’. Herkenning vinden. Want niemand begrijpt waar je doorheen gaat.

Ouder in Langzaam verdwijnen

Insteek

En dan nu het minder goede nieuws. Er is voor ouders nog verschrikkelijk weinig te vinden om tegemoet te komen aan deze behoefte van onderling contact. Er is wel steeds vaker psycho-educatie tijdens een behandeling, waarbij het doel is ouders vaardigheden aan te leren die steunend zijn voor hun kind. Maar die staan meestal niet stil bij de impact die het op ouders zelf heeft. Andere groepen gooien ouders op één hoop met ‘naasten’. Ouders onder elkaar blijken het echter over andere thema’s te hebben dan partners, familieleden, vrienden en buren. De gevoelens van schuld en schaamte, het gevoel te willen/moeten beschermen, het gevoel te falen als ouder in zowel je eigen ogen als in die van de maatschappij krijgen een andere lading in de unieke ouder-kind-relatie. We hopen dat mijnkindwildood.nl bijdraagt aan de bewustwording dat niet alleen de kinderen (al dan niet volwassen) maar ook hun ouders steun verdienen. En dat de oudergroepen als paddenstoelen uit de grond zullen schieten. Wat we tot nu toe hebben gevonden (tips voor aanvulling welkom):

Scroll naar boven