Zingeving

Als je mensen vraagt naar het begrip zingeving ervaren ze dat vaak als iets ongrijpbaars en lastig onder woorden te brengen. Kort door de bocht gaat zingeving over wat je leven betekenisvol maakt, waar je voor op wil staan. Het is dus niet per se verbonden met religie. Zingeving geeft, bewust of onbewust, richting aan de keuzes die we maken. Voor veel ouders geeft het zorgen voor hun kind(eren) een diepgevoeld van betekenis en een doel in hun leven. Het dagelijkse zorgen, gecombineerd met een diep gevoeld besef dat kinderen afhankelijk van je zijn, smeedt een sterke band. Zo’n gevoel van betekenis helpt bij het volhouden in moeilijke tijden. Het overwinnen van allerlei hobbels bij het opvoeden doet je groeien en ontwikkelen als persoon. Ook de verbondenheid die je kunt voelen met elkaar kan als zingevend worden ervaren. Daar profiteert niet alleen de relatie met je kind van. Vaak word je er sterker en wijzer van als mens.

Waarom

De meeste mensen staan niet dagelijks bij stil bij wat hun leven zin geeft. Daar is het leven veel te druk voor. Helemaal als je in beslag genomen wordt door de zorg voor en om een kind. Hoewel de vraag naar het ‘waarom wij/hij/zij’ menig ouder door het hoofd schiet, is het zoeken naar een antwoord op die vraag verloren energie. Belangrijker wordt dan wat in dit gebeuren zin/betekenis heeft. Als je in de overlevingsstand staat, is er weinig ruimte voor gevoelens van zingeving. Dan is het zoeken met een lampje naar flarden van betekenisvolle momenten. Sommigen storten zich met hart en ziel op zorgen-voor en ontlenen daar zingeving aan, anderen ervaren dat pas later. Achteraf, als alles voorbij is. Als een kind hersteld is. Of bij een overlijden als ouders terugkijkend constateren dat ze alles hebben gedaan wat in hun macht lag.

Groei

Onderzoek naar posttraumatische groei laat zien dat mensen meer psychologische (veer)kracht ontwikkelen, grotere empathie hebben met de wereld om hen heen, nauwere relaties aangaan met anderen, diepere waardering hebben voor de waarde en kwetsbaarheid van het leven, nieuwe kansen en uitdagingen ontdekken en soms ook een nieuwe spiritualiteit ervaren. Elk nadeel heeft zijn voordeel zou Cruyff zeggen. Al zou je dat soort groei misschien liever op een andere manier bereiken.

Scroll naar boven